testmozgás

Elmaradottak vagyunk testmozgás területén

Az Eurobarométer uniós statisztikai hivatal közléséből kiderül, hogy Magyarországon az emberek nagyon kevés százalékban sportolnak, vagy végeznek aktív, rendszeres testmozgást. Míg hazánkban ez az érték mindössze 23 százalék, addig az Európai átlag közel 40 százalékos. Az olyan emberek, akik havonta csupán néhány alkalommal szánnak időt a testmozgásra, Magyarországon 24 százalékban, míg az Unióban 21 százalékban vannak jelen. Vagyis, ha megfordítjuk ezt az adatot, akkor azt a negatív jelenséget következtethetjük ki belőle, hogy hazánkban az emberek 53 százaléka általában semmilyen testmozgást nem végez. Ez nemcsak hogy nagyon rossz arány, de az európai 39 százalékos átlaghoz képest mérve szinte már aggasztó.

A magyarok helyzetét illetően valamivel jobbak a kilátásaink, ha nem a rendszeres és aktív testmozgást, sportot vesszük figyelembe. Ennek alapján ha minden egyéb mozgásnak minősülő tevékenységre gondolunk, akkor azt kell hogy mondjuk, hogy heti rendszerességgel a magyarok 65 százaléka folytat olyan tevékenységeket, mint például a hobbikerékpározás, séta, tánc, vagy kertészkedés. Ez már nem tűnik olyan rossznak, mint a többi adat, de még ezen a szinten is elmaradunk az EU-tól, amely itt 72 százalékos mutatóval rendelkezik.

Az unióban élő emberek sportolási aránya és a Magyarországon élők sportolási aránya között szintén különbséget tehetünk, ha a mozgási tevékenység helyszínét vesszük figyelembe. Ez alapján megállapíthatjuk, hogy az európai uniós polgárok 48 százaléka szereti a testmozgást közösségi helyeken elvégezni, például parkokban, vagy a természetben. Ehhez képest mi magyarok csupán 36 százalékban szeretünk a szabad levegős sportolni dacára annak, hogy ez mennyivel egészségesebb, mint egy konditeremben párás levegőben erősíteni.

A fitnesz központokat sem kedveljük mi magyarok, mindössze 2 százalékos arányt mértek fel a szakértők, az unióban a más országban élő embereknél pedig 11 százalékot. A sportklubok európai szinten 11, hazai szinten pedig 3 százalékok népszerűségi mutatóval rendelkeznek, a különböző sportközpontokat pedig hazánkban az emberek 4 százaléka, Európa szerte pedig 8 százalék látogatja.

Mindent összevetve viszont mi magyarok többet „mozgunk útközben”, vagyis amikor boltba, munkahelyre, iskolába, egyetemre és egyéb helyekre megyünk. A felmérés alapján a magyarok 42 százaléka gondolja úgy, hogy teendői elvégzése közben megteszi a szükséges mozgást, és 64 százalék azt nyilatkozta, hogy a környék, ahol jelenleg él, lehetőséget ad mozgásra.