Fogfehérítés

Esztétikai fogászat megjelenése

Az esztétikai fogászat a XXI. századra hódított teret magának, de a fogak díszítésére már az első kultúrák megjelenése óta van igény. Kezdetben úgy vélték, hogy a csillogó kövek és nemesfémek a fogakon a gazdagságot és a hatalmat jelképezik.

Arra is korán rájöttek, hogy a szép fehér fogazat egészséget sugároz, és szebb karaktert ad az arcnak. A fehérítésre azonban nem voltak meg a megfelelő eszközök egészen a múlt század közepéig. Akkora fedezték fel ugyanis a hidrogén-peroxid fehérítő hatását. Előtte már eredményesnek bizonyult az éter-peroxiddal való öblögetés is, amit kizárólag a szakorvos felügyelete mellett végezhettek a páciensek.

A hidrogén-peroxidos kezelést körülbelül 50 évvel ezelőtt felváltotta az úgynevezett sínes fogfehérítés. Ehhez a technológiához karbamid-peroxidot használtak a még nagyobb hatékonyság elérése érdekében.

A sínes fogfehérítést napjainkban is sikerrel alkalmazzák. Népszerű még ezen kívül az úgynevezett Zoom, valamint a Beyond technika is. A legújabb irányzatok közé a biofogfehérítés tartozik. Ez a hagyományostól annyiban tér el, hogy a fehérítésre használt anyag kizárólag természetes összetevőkből áll, mint a szódabikarbóna, glicerin és aloe vera gél. A módszer teljesen fájdalommentes, és már egy rövid kezelés is több árnyalatnyi változást hozhat.