Howald Luxembourg

Jelentősen drágultak az ingatlanok az Unióban

Az ingatlan árak az egekben vannak az Európai Unióban, az Eurostat tavaly második negyedévében kiadott adatai szerint az ingatlanok ára jelentősen megugrott. A számokat vizsgálva megállapítható, hogy a legnagyobb áremelkedés Magyarországon történt.

Az Unió 28 tagállama közül egyedül az olasz ingatlanpiacon tapasztaltak árcsökkenést, ennek a mértéke 0,2 százalék, és Görögországról nem rendelkeznek információval.

Az unió statisztikai hivatalának kiadott jelentése szerint az euró övezetben az első negyedévben mért adatokhoz képest a második negyedévben is jelentős mértékben kúsztak fel az ingatlan árak.

Az éves adatok összevetése alapján az állapítható meg, hogy hazánkban 14 százalékkal ugrott meg az ingatlanok ára április, június között, és a dobogó második helyén Luxembourg következik 11,4 százalékkal. Harmadik helyen Horvátország áll, itt a lakóingatlanok ára 10,4 százalékkal emelkedett.

A negyedéves adatok vizsgálatánál az derült ki, hogy minden országban tapasztalható volt az árak emelkedése. A legnagyobb áremelkedést Lettországban tapasztaltak, 5,6 százalék, második ismét Luxembourg 5,1 százalékos emelkedéssel, a harmadik pedig Ciprus 4,2 százalékos emelkedést mértek negyed éves szinten. Hazánk esetében ez az érték 1,6 százalékos emelkedést mutatott.

A két fővárost, Budapestet és Luxembourgot tekintve megállapítható, hogy a lakásárak egyre inkább elszakadnak a jövedelmektől, és a hitelből történő ingatlan vásárlás is egyre többek számára válik elérhetetlenné.

A legtöbb háztartás a rendszeres jövedelméből képtelen akár megfelelő ingatlant bérelni, mivel az elszabadult ingatlan árak a bérelt ingatlanok, albérletek árát is jelentősen felfelé húzták, ugyanakkor hazánkban a statisztikai hivatal KSH adatai szerint csak 11 százalékkal emelkedtek az átlagbérek. A probléma már a Jegybank tájékoztatása szerint is versenyképességi kérdéssé vált.

Luxembourgban a kiadó lakások, albérletek ára a budapesti árakhoz képest még magasabb. A megfelelő ár-érték arányú albérleti lakásokat és szobákat a Vaubanfort.lu weboldal segítségével egyszerűen lehet megtalálni. A portálon angol és francia nyelven kereshetőek a rövid és hosszú távú igényeket kielégítő albérletek.

Ez is érdekelhet
Vállalkozói pályázatok