sportfogadás

Miért ne lehetne a sportfogadásból sportot űzni?

Nincs is jobb érzés annál, mint amikor a kedvenc csapat vagy játékos feltűnik a színen. Jöhetnek az izgalmas húzások, taktikus lépések és persze Fortuna legyintései.

Mert bár a csapat vagy a játékos teljesítménye adott, azonban a szerencse forgandó, így váratlan fordulatok és események bármikor adódhatnak. S pont ez a komplexitás: a félig tervezhetőség, félig megjósolhatatlanság eredményezi a műfaj sikerét!

Előképzettség nélkül nem fogadás a fogadás?

Dehogynem. Sokan úgy nézik a sportfogadás oldalak kínálatát, mintha az csak a kiváltságosoknak szólna. Pedig ez egyáltalán nem igaz. Tény és való, hogy az érintett sportággal kapcsolatos tudás megfizethetetlen értéket képvisel. De a kezdeti lelkesedés vagy a teljesen laikus elhivatottság bőven elegendő az első lépések megtételéhez. Na meg persze a legelső, jelentőségteljes élmények megszerzéséhez.

Sokan csinálják azt, hogyha még kevésbé jártasak az adott sportág világában, akkor szakértők nyilatkozatait veszik alapul. Sokszor a sportkommentátorok is sokat adhatnak hozzá a formálódó képhez. Azt, azonban nem érdemes elfelejteni egy percig sem, hogy egyrészt senki sem jós, másrészt mindenki egyéni szemüvegen keresztül látja és láttatja a dolgokat, ami egyáltalán nem biztos, hogy maximálisan objektív. Így teljes mértékben senkire sem kifizetődő támaszkodni, mert könnyen csalódás lehet a próbálkozás vége. A fogadás játék, még akkor is, ha tét társul mellé. Épp ezért ildomos könnyedséggel hozzáállni, mindenféle feszélyezettség nélkül. Ezt támogatják a mérkőzések, a játékosok, akiket öröm figyelni, és akik értelemmel ruházzák fel a személytelen találgatásokat.

A sportfogadás megtanulható?

Tapasztalat jócskán szerezhető a témában, ami idővel határozottan eredményesen értékesíthető. Viszont, ha tényleges adatgyűjtésről beszélünk, akkor legjobb nem a fogadásra, hanem a konkrét sportágra, s azon belül is a kedvenc csapatra, játékosra hangolódni. De ez még nem elég a sikerhez. Sokan ott rontják el az információszerzést, hogy belemennek a történelmi feljegyzésekbe és végül egy érdekes, ugyanakkor aktív értelemben használhatatlan adathalommal válnak gazdagabbá. Természetesen ezek a tények is lényegesek, de nem a fogadás eredményességének tekintetében.

Tehát ahhoz, hogy a fogadási esélyek szignifikánsan növekedjenek nélkülözhetetlenek azok az információk, melyek a gyakorlatba azonnal átültethetőek. Stratégiák, taktikák, többször meghozott, bevált döntések. Olyan mintázatok, amik ismétlődnek, és amik tulajdonképpen védjegyekké válnak az érintett csapat, játékos életében.

Ez a folyamat bizony nem kevés időt és energiát igényel. Ugyanakkor a gyűjtési periódus lerövidíthető, ha az önálló kutatás helyett a beszélgetés módszere kerül a figyelem célkeresztjébe. A rajongók ugyanis nem egyszer sokkal többet tudnak azoknál a forrásoknál, akik amúgy hitelesek szakmailag, csak éppen millió olyan információval is szolgálnak, melyek nem relevánsak.

A sportfogadás oldalak abban is kiválóak, hogy összehozzák a hasonló érdeklődésű embereket. Így aztán ismeretségek köthetőek, és akár online szurkolótábor is megalakulhat. Hiszen a sima fogadásnál már csak az élvezetesebb, ami közösségben zajlik. A meccsek végignézése közös szeánsszá alakulhat át, ami egy újabb minőséggel ajándékozhatja meg a résztvevőket. De könnyen űzhető magánzóként is ez a műfaj.

Van, aki pusztán a fogadás élményéért fogad?

Igen, s fogadhatunk bátran, hogy sokan vannak így. Viszont összességében a legtöbben pont fordítva kezdik a sportfogadásos pályafutásukat. Adott a kiszemelt sportág iránti szeretet, tudás, lelkesedés, vagy e három közül valamelyik, majd becsatlakozik a játék, na meg persze a feltett tét meglétének izgalma. De egyes esetekben a kiindulási pont a fogadás kedvelése, amit aztán a sport világában való elmélyülés követ.