kerekparozas

Mit sportoljon, aki túlsúllyal kezdene mozogni?

A sport, a rendszeres testmozgás fontos az egészséges élethez, ezt tudja mindenki. Néhányan sajnos nem veszik komolyan ezt a tényt, így az elhízás problémájával küzdenek. Ha jelentős túlsúly mellett jön rá valaki a mozgás fontosságára, akkor viszont nem mindegy, milyen sportot választ magának eleinte. Mutatunk három ajánlást.

Kerékpározás

A kerékpározás nagy előnye, hogy óvatos, bevezető mozgásnak számít, hiszen a felsőtest stabil, a lábak dolgoznak inkább. Eleinte lehet óvatosan próbálkozni, elég annyit hajtani a pedálon, hogy el ne essen az ember. Később, amikor már belejön a hobbisportoló, nyomhatja, amennyire csak tudja, addig azonban érdemes átgondoltan, a túlsúlyt figyelembe véve próbálkozni. A kerékpározással az egyetlen baj, hogy eszközigényes sportág, azaz szükség van hozzá egy kerékpárra. Semmi gond azonban, hiszen az olyan helyeken, mint az Alza webáruháza, azonnal lehet az alkathoz és az igényekhez megfelelő biciklit találni, valamint a szükséges kiegészítők is megvásárolhatók ezzel egyszerre.

Futás

Amikor a futást írjuk, igazából sétára gondolunk, de olyan sport ugyebár nincsen. Talán a gyaloglás áll a legközelebb hozzá, de a séta annál sokkal kényelmesebb, lazább tempót jelent. A futás eleinte problémás lehet, ha túlsúlyos az ember, ugyanis jelentősen megterheli a térdeket, az ízületeket, így több probléma keletkezik általa, mint amennyi haszna van az egészség megszerzésének útján. A futás/séta előnye az, hogy itt aztán semmire nincs szükség: elég hozzá egy cipő, egy rövidnadrág, egy póló, és már indulhat is az ember. Eleinte ez tényleg igaz, később azonban megéri frissíteni a sportos ruhatárat. A jó futócipő a lábak védelméhez járul hozzá, a megfelelő öltözék megvéd például télen, a nagy hidegben, míg a hölgyek esetében a sportmelltartó olyan kiegészítő, amelynek jó hasznát vehetik.

Úszás

Ez a főnyeremény a mozogni vágyó túlsúlyosok számára. Itt aztán tényleg nincs eszközigény, elegendő egy fürdőruha az induláshoz, na meg persze az uszodabérlet, ami azért nagyobb kiadást jelenthet. Mindenki ismeri Arkhimédész törvényét, miszerint minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya, így egy nehézkesen mozgó, túlsúlyos ember könnyedebbnek, felszabadultabbnak érezheti magát a vízben. Elég kicsiben kezdeni, néhány hosszt leúszni, majd lehet folyamatosan emelni a távot. Az úszás minden esetben kiváló kiegészítő sportág, azaz egy olyan mozgásforma, amely akár az egész élete során elkísérheti az embert.