boldogsag

Nem mindig a boldogság a nyerő

Egy nyaron elvégzett tanulmány arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy a folyamatos, intenzív boldogságban élő emberek gyakran hamarabb halnak meg vagy vesztik el egészségüket, mint azok az embertársaik, akik olykor-olykor szomorkodnak egy kicsit. A felmérést összefoglaló tanulmány egy folyóiratban, a Perspectives on Psychological Science című lapban jelent meg.

A felmérés elkészítése során a szakemberek egy olyan embercsoportot figyeltek meg, akik az 1920-as évek környékén születtek. Ezen emberek életének az adatait elemezték végig, olykor egészen az időskorúkig. A tanulmány készítői azt a meglepő következtetést vonták le az elemzett adatokból, hogy azok az emberek, akik az iskolában és szinte egész életük során kitörő vidámságnak, és állandó boldogságnak örvendtek, hamarabb hunytak el, mint azok a társaik, akik átlagos emberek módjára szomorkodtak is néha.

A szakemberek az előbb említett következtetést abból vonták le, hogy szerintük a túlzottan vidám életet élő emberek hajlamosabbak a kissé figyelmetlen, elővigyázatlan és ezzel együtt egészségtelen, hóbortokkal teli életmódra. Ezen kívül az ilyen embereknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki mentális jellegű probléma, hiszen a túlzott boldogság nem vezet kiegyensúlyozottsághoz, és így könnyedén eshetnek át a ló túloldalára.

A bipoláris depresszióra is hajlamosak lehetnek ezek az emberek, amely a túlzott boldogságból való mély depresszióba való könnyű átesést jelenti, és ez a szélsőséges hangulatváltozás sem egészséges.

A szakemberek azt is kikövetkeztették, hogy a nem megfelelő időpontban jelen lévő túlzott jókedv látszata egyes emberekből agresszióra hajlamos reakciókat válthat ki, ezáltal megnőhet a bajba kerülés kockázata is. A szakértők szerint az is gond lehet, hogy a túlzott törekvés a boldogságra és a jókedvre ellentétes érzéseket válthat ki, így depresszióra hajlamossá teheti az embereket. Az is lehet, hogy a boldogságra törekvés sikertelen mivoltát kudarcként élik meg ezek az emberek, és ha olyan magazinokat olvasnak, amelyben úgynevezett boldogságtippeket írnak le, szintén depressziós hangulat kialakulásához vezethet.

Egy másik, hasonló felmérés elvégzése során arra kérték az embereket, hogy nézzenek meg egy vidám hangulatú filmet, hogy leteszteljék, valóban jó kedvre deríti az embereket, vagy sem? A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a boldogságra való nagyon erőszakos törekvés éppen az ellenkezőjét váltja ki és rossz irányba terelheti az egészségi állapotot, depresszív hangulatot eredményez. A szakemberek szerint a boldogság kulcsa nem az állandó vidámságban és jókedvben, hanem a család és a szeretteinkkel ápolt jó kapcsolatban rejlik.