Szantorini látnivalók

Szantorini látnivalók

Szantorini/Santorini a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, fehérre meszelt házai, kék kupolás templomai és a korai civilizáció kincsei inspirálják az utazókat évről évre. A fővárosában Fira-ban csodálhatjuk meg az Őskori Thera Múzeumot, Oia felkapott a híres naplementéiről. Kamari pedig nevezetes fekete homokú strandjáról, amely kedvelt a búvárkodók és sznorkelezők körében.

Santorini látnivalói miatt a legfelkapottabb úti célok közé tartozik, kellemes időjárása miatt akár az őszi hónapok ideálisak az utazásra, ilyenkor jóval kisebb a turisták száma is. Egyedüli a Kükládok- szigetcsoportok közül, amelyiknek van repülőtere. A nagyobb városokba például Fira-ba közvetlen a reptérről induló buszokkal és shuttle járatokkal lehet eljutni. Számos kikötővel rendelkezik, fő kikötője Athinios, amely komp összeköttetésben áll az athéni Piraeus kikötővel.

Szantorini legizgalmasabb látnivalói

Szantorini a történelem egyik legnagyobb vulkánkitörésének a helyszíne, amelynek hatására egy különleges szigetcsoport jött létre, valamint a geológia csodát, a kalderát, amely félelmetes kilátást nyújt az elmerült vulkanikus kráterre. Nehéz választani a bőség zavara miatt a különböző települések között.

Oia

Oia (Ia) igen kedvelt a pazar látványt nyújtó sziklapereme miatt, Szantorini egyik legfelkapottabb turisztikai attrakciója. A szikla peremén álló fehér házak, kék kupolás templomai keskeny utcácskákban állnak.

Fira

A sziget fővárosa Fira kevésbé nyugalmas a többi településsel összehasonlítva, viszont a leglátványosabb helyszínekkel rendelkezik. A kaldera szélén elterülő városból bámulatos a kilátás az Égei-tenger partvonalára. Különösen naplementekor gyönyörű, a fehér épületek aranyszínű látványa miatt. A turisták elsődleges látnivalói közé tartozik a 260 méter magas sziklafalra való feljutás. A három lehetőség- kábeles felvonó, öszvérháton, illetve gyalogosan az 580 lépcsőfok megmászásával. Itt található Szantorini egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója az Őskori Thera Múzeum, amely színes freskókat és az Akrotiri-ásatás remekeit tartalmazza.

Akrotiri

Jelentős történelmi és régészeti látnivalóiról. Az egykori virágzó települést i. e. 1500 körül a tűzhányó kitörés pusztította el, de egyben meg is őrizte az utókor számára. Az ásatások nyomán feltárult, hogy milyen volt a bronzkor idején a sziget élete. Népszerű a vörös sziklafal alatt húzódó vörös strandjáról.

Firostefani

A település népszerű a turisták körében, hiszen fantasztikus panoráma nyílik a vulkánra és a kalderára, a legjobb látványa naplemente idején.

Nea Kameni

A kaldera közepén két vulkanikus sziget található, a Palea Kameni és a Nea Kameni. A kopár szigetre turista hajók közlekednek, a 130 méter magas vulkáni kráterhez egy kavicsos ösvényen keresztül lehet feljutni.

Kamari

Szantorini legnagyobb és legnépszerűbb strandja Kamari halászfalu mellett húzódik. A neve a sziklába ékelt kamaráról, boltívről kapta, amely egy Poszeidón szentély maradványa. A kavicsos és fekete homokos partszakasz Szantorini legjobban kiépített strandja, a parton népszerű szállodák, éttermek, bárok sorakoznak. A Kamari és Perissa strand között található az Ősi Thera romjai, egy tengerbe nyúló magas sziklán. Ősi síremlékek, templomok, erődítmények és házak maradványait tárták fel még az 1900-as évek elején. A romokhoz túrabuszokkal, illetve autóval is fel lehet jutni.

Pyrgos

A sziget legmagasabb pontja Pyrgos, ahonnan bámulatos kilátás nyílik a szigetre. Hasonlóan szép, mint Oia, és az utcácskái hagyományos görög hangulatot árasztanak. Egykor Szantorini fővárosa volt, jelentős látnivalója még a hegy tetején lévő velencei várrom és szép kolostora is.

Érdekes utazási tippek
Toscana látnivalók