Zákinthosz látnivalók

Zákinthosz látnivalók

Zákinthosz/Zakinthos szigete népszerű görög nyaralósziget, változatos természeti adottságai a festő kék barlangjai, a víz alatti világa miatt kedvelt úti cél. Nevezetes a Hajótörés-strandja, amely a felkapott látnivalók közé tartozik. Jelentős történelmi épületek főként Zákinthosz városban találhatók.

Zákinthosz lenyűgöző természeti adottságai miatt a legnépszerűbb görög turisztikai célpont. Alig 16 kilométer távolságra van Peloponnészosz nyugati partvidékétől. Előnye, hogy könnyen elérhető közvetlenül repülőgéppel is. Déli részén habár kevesebb sziklaalakzattal találkozhatunk, aranyszínű homokos strandok húzódnak. A sziget északi részének varázsa a meredek sziklás partokban, és a lenyűgöző barlangokban rejlik.

Zákinthosz legszebb látnivalói

Zákinthosz építészetére, kultúrájára a legnagyobb hatással a velencei fennhatóság volt, azonban az épületek jelentős része két földrengés következtében megsemmisült. A velencei befolyás érezhető máig a konyhaművészetében és a nyelvjárásában egyaránt.

Zákinthosz városa

A sziget keleti partján található a főváros egy széles öbölben, amelyet lankás partvidék vesz körül. Az épületei jelentős részét az 1953-as földrengés megsemmisítette. Fő temploma az Aigos Dionysios, amely 1708-ban épült. A legszebb panoráma miatt érdemes a közeli Bohali faluba elmenni, ahol egy velencei kastélyrom is található. A földrengés megkímélte a főkapuját, amelyen Velence szimbóluma is látható, valamint a külső falai egy részét is.

A város főterén található a Bizánci Múzeum, amely a 12. századtól kezdve bizánci ikonokat, és olajfestményeket mutat be. Érdekessége a múzeumnak a méretarányos városmodellje, amely mutatja, hogy milyen is lehetett a város a földrengést megelőző időszakban.

Navagio-öböl strandja

A Hajótörés strand Görögország egyik legtöbbet fotózott strandja, Zákinthosz nyugati partján található. Nevét egy csempészhajó roncsról kapta. A sziklák által körbevett fehér kavicsos strand szépsége leginkább a tenger felől érzékelhető. Agios Nikolaos kikötőjéből számos túrát szerveznek a természeti szépség legjobb felfedezésére.

Kék barlangok

Zákinthosz látnivalók

A látványos Kék barlangok a sziget északi csúcsán a Skinari-fokon találhatók, a belsejében a kék tenger a barlangok faláról tükröződik vissza. A természeti látványosságot legjobban az Agios Nikolaosból induló üvegfenekű hajótúra keretében lehet megcsodálni.

Zákinthosz National Marine Park

Zákinthosz városától alig 10 kilométerre található a Laganás-öböl, amely nevezetes szép homokos strandjairól. A terület a vadkagyló teknős élőhelye, amely a veszélyeztetett fajok közé tartozik. A fészkelési időszakban egyes strandokhoz való hozzáférés is korlátozott. Az öböl amúgy a sziget egyik legjobb része, jellemezően kedvező árú szálláshelyeket találhatnak az ide látogatók.

Keri-barlangok

Keri falu közelében, Zákinthosz városától alig 14 kilométerre található a drámai megjelenésű barlangsor, amely különösen a búvárkodók, és sznorkelezők kihagyhatatlan látnivalója. A barlangok megtekintésére számos lehetőség van, akár szervezett túrával, vagy bérelt csónakokkal.

Askos kőpark

Az Askos Stone Park a családos nyaralók körében népszerű. Az állatbarátok körében felkapott látványosság Volimes falu közelében, Zákinthosz városától alig 30 kilométerre található. A parkban őzek, mosómedvék, teknősök és pávák láthatók, valamint háziállatok (kecske, póni, szamár) is, a gyerekeknek lehetőség nyílik az állatok etetésére, és megismerhetik a származásuk eredetét.

Kirándulások Zákinthosz környékére

A sziget környékének felfedezésére számos hajótúra lehetőség van. Például a szomszédos Kefalónia népszerű kiránduló program, amelyek számos zákinthoszi üdülőfaluból indulnak. Az egész napos kirándulás Kefalónia legjavát kínálja: a híres Drogarati-barlangjait, és egy különleges hajózást a földalatti tavon.

További kirándulástippek
Provence látnivalók