penész eltüntetése

Penészedés ellen: Vizes falak, nedves, penészes felületek?

Nagyon sok, régi építésű ház problémája a rossz, vagy hiányos vízszigetelés és ezáltal a felszivárgó nedvességből adódóan a falak nedvessége, a dohos szag és a fal felületének penészedése is. Lakás vásárlásakor erre a kérdésre mindenképpen figyeljünk, mert az esetek többségében nehezen és költségesen kijavítható hibáról van szó.

Komolyabb lakásfelújítás esetén pedig elengedhetetlen az ilyen részek javítása. Sok esetben elég a felületkezelés, sokszor viszont komoly szerkezeti bontásokra, költségesebb utólagos vízszigetelésre van szükség, nem ritkán pedig egy tapasztalt ezermester szolgáltatására is szükségünk lehet.

Jelen cikkben a felületi penészgátlásról írok. A penészgátlók használati sémája egy alapmodellre épül. Első munkafázisként a meglazult, pergő felületet kell eltávolítani és lehetőség szerint minél egyenletesebbre simítani. A második munkafázisban ecsettel ,vagy kézi pemetezővel jól át kell itatni a felületet valamilyen penészgátló szerrel. Pár perc elteltével egy kefével el kell távolítani a felületről a penészes részeket.

Ezt a munkafázist akár többször is meg lehet ismételni, hiszen minél mélyebben itatódik át a felület ezzel a szerrel, annál hatékonyabb lesz a védelem. Az ismétlések között mindig hagyjunk annyi időt, hogy a felület megszáradjon, majd a permetezés befejezése után hagyjuk a felületet legalább nyolc órán át száradni.

A felület megszáradása után felhordhatjuk az alapozót, majd körülbelül egy nap száradás után jöhet a festés, több rétegben. A manapság kapható szerek nemcsak utólagos kezelésre, hanem megelőzésre is alkalmasak. Jó lehet nagy páratartalmú helyiségek, például fürdőszoba, vagy a kevés napfényt kapó, például északi homlokzatok esetében is.

Lényeges, hogy a penészes felületek kezelésekor mindig használjunk megfelelő védőfelszerelést, mert a vízbázisú anyagok és a gombaspórák irritáló hatásúak. Ilyen penész- és mohairtószer például a Silancolor termékcsalád.