haszonélvezeti jog

Érdekesen alakulnak a számok a lakáspiacon

A várakozásoktól eltérően az ingatlanpiac szárnyalása nem állt meg, a jelentős visszaesés helyett ismét a lakáspiac pezsgését tapasztaljuk. A vásárlási kedv köszönhető a kedvező kormányzati támogatásoknak, valamint az új építésű lakások esetében az áfa ismételt 5 százalékos bevezetésének.

Országszerte jelentősen nőtt mind használati engedélyek száma, mind az adásvételek száma. Várhatóan tovább emelkedik különösen a családi házak, a téglaépítésű lakások ára, de még a panelek is drágulnak a korábbiakhoz képest. Budapesten például annak ellenére nem csökken az új építésű lakások ára, hogy 2021-től ismét bevezették az 5 százalékos áfát. Nagy az igény a kertes házak, teraszos, vagy a kertkapcsolattal is rendelkező lakások iránt, a szakértők szerint ez a trend a közeljövőben sem változik meg.

 Az ingatlan adásvételekor gyakran tapasztalják a vevők, hogy a kiválasztott ingatlan tulajdoni lapján- valamekkora hányadú – haszonélvezeti jog is szerepel. Ilyenkor felmerülhet, hogy érdemes-e bele ugrani a különböző jogokkal terhelt ingatlan vásárlásába.

Nem ritka, hogy a család a kedvező lehetőségeket kihasználva, illetve a gyermekük jövőjét biztosítandó lakást vásárolnak. Ilyen esetben a szülők haszonélvezeti jogot jegyeztetnek be. Viszont sokan nincsenek tisztában ennek sem a jogi szabályozásával, sem az esetleges, a hosszútávon felmerülő következményekkel.

 A haszonélvezeti jog egyrészt keletkezhet a törvény erejénél fogva, ilyen tipikus eset a holtig tartó haszonélvezeti jog, amely az örökhagyó halálával lép életbe. Szintén közismert, és a hétköznapi életben gyakori a rendelkezésen alapuló jog. Ebben az esetben a vevők- a szülők a maguk számára hozzák létre a haszonélvezeti jogot, és a gyermek számára pedig a tulajdon jogát ruházzák át. Lényeges különbség a kettő között, hogy az első esetben – holtig tartó haszonélvezeti jognál nem kötelező a bejegyeztetése, de mindenképpen ajánlott, jogi közreműködés nélkül megtehető.

A második esetben, a szerződéssel alapított jognál nem csak az írásbeliség, de kötelező az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyeztetés is. Az ingatlanokhoz kapcsolódó haszonélvezeti jog alapításánál kikerülhetetlen az ügyvédi közreműködés, mivel csak az ügyvéd által ellenjegyzett szerződés számít jogszerű dokumentumnak.