szódagépek

Szódagéphasználat kreatívan – ötletek italkészítéshez minden évszakban

Szódagépünk nem csak a víz szénsavasítására alkalmas. Használatával különleges üdítőitalokat is készíthetünk, és mindezt teljesen természetesen. Íme, pár javaslat és ötlet arról, hogyan tudjuk kihasználni ezt.

A szódagép kategóriában fellelhető konstrukciókhoz számtalan különféle szörpöt és koncentrátumot forgalmaznak a gyártók. Viszont nem merül ki ebben minden lehetőségünk. Különféle házi készítésű, természetes üdítőitalok előállíthatóak szódagépünk segítségével. Ráadásképp mindez teljesen természetes anyagok használatával.

Hűsítő receptek a nyári meleg elviselésére

Az üzletekben sajnos nem igazán kapható ilyen ital: gyömbéres-citromos üdítő mézzel és egy csipetnyi mentalevéllel. Nem teából, nem porból. A lereszelt gyömbérgyökeret kevés vízbe áztatjuk körülbelül egy órára – ez lesz a koncentrátumunk alapja. Összekeverjük annyi mézzel, hogy az háromszor édesebb legyen, mint ahogy szeretnénk. A szénsavas vízbe ezt keverjük el, majd ízlés szerint ízesítjük citrommal és mentával.

Egy másik hasonló koktél a kardamom narancsszörp. Nem mindenki kedveli a kardamom fűszert, viszont citrusos ízvilágával igazán meg tudja bolondítani a gyümölcsöket – és ezzel szódánkat is. Ehhez alapnak érdemes a kifacsart narancslébe belekeverni a fűszert. Amennyiben van természetes, száz százalékos narancsszörpünk, az még jobb. Egyszerű, mégis nagyszerű.

Szénsavas italok télre? Megér egy próbát

A téli hangulat kedvelőinek kitűnő választás a fahéjas-almás szóda szerecsendióval és mézzel. A koncentrátum alapja ebben az esetben almalekvár – ezt reszelt almából is pillanatok alatt elkészíthetjük. Ebbe kerül a méz és a reszelt szerecsendió. Az elkészült keveréket adjuk hozzá a kész szódához. Narancsos, szénsavas szódaitalt is készíthetünk forralt borból. Az alapja az általunk ismert, saját ízlésű forralt bor, ezt lehűtés után narancslével keverjük hozzá a szódához. Egyszerű és nagyon finom karácsonyi üdítőitalokat készíthetünk így szódagépünk segítségével.